Kalem insanlığın ilk çağlarından beri hayatımızda olan, yazı yazmayı, çizimi, hesap yapmayı vb. işleri yapmamızı sağlayan araçtır. Yazının icadı dünya tarihinin başlangıcı kabul edilir. Tarih, yazının icadından sonra yazılarak günümüze aktarılmıştır. Kalemin icadı ise yazıdan bile önceye dayanır. Kalemin yazıdan önce kullanıldığı düşüncesi şaşırtıcı ve mantıksız gelse de insanlar yazı bulunmadan önce de iletişim için çizimleri kullanmaktalardı. Bunun için de kalem işlevi gören çeşitli materyallerden yardım almaktalardı.
Günümüzde bilinen kalemlerin icadı ise 1700’lü yıllara dayanmaktadır. İlk icat edilen kalem granit kurşun kalemdir. Bu kalem Fransız ressam Nicholas Jacques Conte tarafından icat edilmiştir. Bu Fransız ressam insanların yazı yazma ve resim çizmek konusunda zorlandıklarını fark etmiş ve kil ve grafiti karıştırıp fırınlayarak ilk kalemi bulmuştur.
Bu kalem şu anda da kullanılan kurşun kalemlere yakın bir kalemdir. Ancak günümüzde kurşun kalem haricinde sayısız kalem çeşidi bulunmaktadır. Bu kalem çeşitlerinin her birinin işlevi farklıdır ve her biri farklı bir iş için kullanılır.
Kalemler günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Okullarda, iş yerlerinde ve günlük hayatta çoğu yerde karşımıza çıkan kalemler hayatımızı kolaylaştıran unsurların başında gelir. Renklisinden renksizine birçok çeşidi olan kalemlerin özellikle eğitim hayatımızda yeri büyüktür.
Gelişen kırtasiye sektörü sonucunda yıllar içerisinde birçok kalem çeşidi üretilmiştir. Her birinin üretimi farklı olan bu kalemler farklı şekillerde çizmekte ve farklı işler için kullanılmaktadır. Bu kalem çeşitlerinden bazılarını ve işlevlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Kaç Çeşit Kalem Vardır? Bunlar Nelerdir?
Günümüzde yazı, çizim ve hesap gibi işlerimizin yanında birçok farklı alan için kullanım amaçlarına uygun olacak şekilde tasarlanmış birçok kalem çeşidi vardır;
1) Asetat Kalemleri
Mürekkepli ya da tükenmez kalemlerin yazamadığı, CD ve DVD gibi kaygan yüzeylere yazı yazabilmek için tasarlanmış kalemlerdir. Asetat kalemlerinde kullanılan mürekkep ve kalemin uç yapısı sayesine kalem normal kalemlere kıyasla daha kalıcıdır. Asetat kalemleri ile yazılan yazılar sadece kalemin arkasında olan özel silgiler ile pratik bir biçimde silinebilir. Ayrıca ince ve kalın uçlu olmak üzere 2 çeşidi vardır.
2) Porselen Kalemleri
Gündelik hayatta kullandığımız kurşun veya tükenmez gibi kalemler ile porselen veya porselen benzeri yüzeylere yazı yazamayız. Bu yüzden bu yüzeylere yazı yazmak veya çizim yapmak için porselenler için tasarlanmış porselen kalemleri kullanılır. Genelde yaratıcı çizimler için veya doğum günü sürprizleri için tercih edilir.
3) Lazer Kalemler
Genelde ofis sunumları gibi sunum işleri için kullanılan ve ucunda yeşil renkli bir lazer olan kalem çeşididir.
4) Fosforlu Kalemler
Renkleri, uç ve gövde kalınlıkları ile birçok farklı varyasyonu olan ve genellikle önemli şeyleri hatırlamamız için kullanılan kalem türüdür. Fosforlu kalemler renkli ve parlak tasarlandıkları için yazıları ve önemli noktaları fosforlu kalem kullanarak işaretlememiz halinde hatırlamak istediğimiz şeyleri hatırlamamız daha da kolaylaşıyor. Genelde büyük ve uzun notları akılda tutmak için geniş gövdeli ve uçlu fosforlu kalemler kullanılırken, gündelik kısa notlar için ince uçlu küçük gövdeli kalemler tercih ediliyor.
5) Tükenmez Kalemler
Uzun bir boru içinde mürekkep bulunduran ve yazmak istenildiği zaman bu mürekkep ile yazı yazılmasına yarayan kalemlerdir. İlk olarak hayvan derilerini işaretlemek için John Loud tarafından kullanıldı. Başta pratik olmayan ve sınırlı yüzeylerde yazı yazmaya yarayan kalemler olsa da günümüzde en çok kullanılan ve tercih edilen kalemlerdir. İlk üretilen tükenmez kalem ile günümüzdeki tükenmez kalem arasında tasarımsal olarak birçok fark bulunmaktadır. İlk tükenmez kalemler ilkel, kullanışsız ve yazı yazılması zor olan kalemler iken günümüzde tükenmez kalemlerin ucunda bulunan bilyeler ve tasarımsal birçok yenilik ile yazması daha kolay ve kullanışlı kalemler üretilmiştir. Günümüzde en ucuz ve en popüler kalemlerden biridir.
5) Kurşun Kalemler
Okullarda öğrenciler tarafından sıkça kullanılan bu kalemler eskiden beri kullanılan en popüler yazma araçlarından biridir. Kullanımı ve silinmesi en kolay kalem çeşididir. Kurşun kalemlerde H ve B serileri vardır. Bu seriler kurşun kalemin inceliğini ve kalınlığını belirtir.
6) Dolma Kalemler
Farklı doldurma teknikleri ile doldurulabilen su bazlı mürekkebi ve kılcal hareket ile yazı yazmayı sağlayan popüler bir kalem türüdür. Yazım konforu ve şık tasarımı onu diğer kalem türlerinden özel ve pahalı kılar. Günümüzde 10 bin lirayı bulan dolma kalemler bulunabilir.
7) Jel Kalemler
Tükenmez kalemler ile aynı yapıya sahip ama tükenmez kalemlere nazaran daha rahat kullanıma sahip olan kalemlerdir. Pigment destekli mürekkep ile yazı yazar ve baskı yapmadan da yazılabildiği için tükenmez kalemlere nazaran daha da rahat kullanılabilmektedir. Üstelik mürekkep renkleri daha canlı ve daha da çeşitlidir. Tükenmez kalemler gibi suya dayanıklıdır.
8) Kaligrafi Kalemleri
Kağıt üzerinde görsel olarak şık görünen yazılar yazabilmenizi sağlayan kalemlerdir. Uç kısımları değişebilir ve farklı kalınlıklarda yazı yazılabilir. Tekrar doldurulabilir modelleri de vardır. Mürekkebi akrilik bazlı olduğu için görsel olarak daha şık görünen yazılar yazmanızı sağlar.
9) Teknik Kalemler
Herhangi bir ürün ve projeyi daha detaylı ve tam boyutta çizmek için kullanılan özel kalemlerdir. Teknik çizimler kullanarak planlar veya krokiler çizmek için genelde mühendisi mimar ve tasarımcıların tercihi olarak kullanılır. Sertlik çeşidi de farklılık gösterir.
Daha birçok kalem çeşidi olsa da bu kalem çeşitleri aralarında en popüler ve en çok tercih edilenlerdir.
Kalem Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?